top of page

Jan-Willem van den Enden

Auteur

Jan-Willem van den Enden (1953, Helmond) was tijdens zijn professioneel schrijvend/fotograferend bestaan communicatieadviseur van de gemeente Eindhoven. Hij was onder andere jarenlang (eind)redacteur van twee gemeentelijke redactionele pagina’s in de huis-aan-huiskrant Groot Eindhoven.

Die omgeving leverde hem diverse contacten en ingangen op om ook privé aan de slag te gaan. Met de Eindhovense fotograaf Jos Lammers documenteerde hij café De Beer, een roemrucht Eindhovense buurtcafé.

(https://eindhovenfotos.nl/cafe_de_beer_eindhoven.html).

Met 33 interviews zette hij samen met foto’s van Jos Lammers een beeld neer van het typische café, dat al meer dan 100 honderd jaar in handen is van dezelfde familie. Het boekwerk en het café haalden Omroep Brabant.

(https://www.youtube.com/watch?v=P-omRw2d7Ck).

Eerder had hij al de markante Eindhovense buurt Kruidenbuurt met 12 interviews in een boekwerkje getypeerd.

Voor het Leger des Heils Brabant-Limburg herhaalden Van den Enden en Lammers hun samenwerking. Negentien lange interviews en fraaie fotografie van Jos Lammers geven een mooi beeld van de bezoekers en personeel/vrijwilligers van de Leger des Heils afdeling Brabant-Limburg. Het journalistieke Boekwerk zit in de laatste productiefase.

Privé is hij communicatieadviseur van De Cirkel in Helmond, een regionaal inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Daar leerde hij de Helmondse schilder Evert Slegers kennen. Kunsthistoricus Ger Jacobs wijdde een boek aan de Helmondse schilder, waarvoor Van den Enden de fotografie verzorgde, een hoofdstuk en een sonnet schreef.

Naast non-fictie schrijft Van den Enden ook fictie. Hij begon met Testament van de eenzaamheid. Een verhaal dat zich afspeelt in het fictieve dorpje Braemdonck. Het bleef niet bij een eenmalige roman. Het smaakte naar meer en hij besloot de Braemdonck trilogie te schrijven. Romans die zelfstandig van elkaar te lezen zijn.Waar de verhalen over gaan? Bekijk de trailers.

Testament van de eenzaamheid (https://www.youtube.com/watch?v=PeuMluie1nY&t)
Sarras (https://www.youtube.com/watch?v=0woHFBlQKVY&t)
Groeten uit de Amazone (https://www.youtube.com/watch?v=XenezZrBibI)

De boeken van Jan-Willem van den Enden

bottom of page